In het nieuws

‘Vakman in hart en nieren’


De zon gaat eindelijk weer doorkomen. Dit betekent onder andere dat mensen veel zin krijgen om hun tuinen te laten opknappen of om tuinen te laten aanleggen. Voor hovenier Jaap Eerhart breken er daarom weer drukke tijden aan. De 56-jarige vakman is dan ook helema al klaar voor het komende voorjaar en de zomermaanden. Hij viert dit jaar zijn vijftien jarig jubileum als zelfstandig hovenier.


Door Bart Bakker


“Ik heb er veel zin in”, zegt de ondernemer. “Voor alle soorten bestratingen, terrassen, tuinaanleg en onderhoud kan men bij mij terecht”. Tijdens het gesprek met Jaap Eerhart komt meteen al zijn passie en liefde voor het vak naar voren. “Ik ben een gevoelsmens”, vertelt Jaap. “Soms kan ik een tuin, die nog moet worden aangelegd, zo voor mezelf uitbeelden. Mijn enthousiasme wil ik op de klant overbrengen. Als ik bijvoorbeeld een tuin heb aangelegd, dan wil ik de tuin daarna ook onderhouden. Dit geeft me namelijk veel voldoening, niet alleen om iets aan te leggen, maar ook om bij te houden”.

Door de jaren is Jaap Eerhart altijd zelfstandig gebleven. Ook in de lastige tijden. Hij heeft veel gemaakt. Van de opkomst tot de buitenlandse werknemers, die ver beneden de prijs werken, tot het vele shoppen van potentiële klanten. “Maar ik ben altijd mijn vak blijven doen”, reageert Jaap. “Mijn beste referenties zijn de foto’s van de projecten die ik altijd bij me heb.”


Beton producten


Jaap Eerhart staat bekend om zijn enorme kennis, bijvoorbeeld van de materialen. “Stenen zijn er in vele soorten, maten en kleuren, maar ook in diverse kwaliteiten”, aldus Jaap. “Een goede kwaliteit steen garandeert een lange levensduur. Belangrijk is dat men zich goed laat informeren voor wat de kwaliteit van de steen betreft”.


Gebakken stenen vindt men steeds vaker in tuinen terug. “Gebakken producten worden gemaakt van klei waardoor een kleurvaste steen ontstaat”, zegt Jaap. “Momenteel zijn vooral de oud gebakken stenen erg in trek. Ze stoten ook water af. Het gebruik van deze steen garandeert een levenslange kleurvastheid.


Natuursteen producten


“Natuursteen producten hebben een levenslange kleurvastheid”, zegt Jaap. “De kwaliteit hangt grotendeels af van de hardheid van het natuursteen. Zo is marmer een zachte en basalt een harde natuursteen. Zachte natuursteenproducten zijn gevoeliger voor aanhechting van verontreiniging en onderhevig aan slijtage. In de zomer wordt het zo heet dat je er niet op je blote voeten op kunt lopen”.


Keuze


Jaap Eerhart gaat ver om de klanten te begeleiden bij hun juiste keuze. “We komen er altijd uit”, zegt hij. “Van een laag budget tot mensen die wat meer te besteden hebben. Eerhart Sierbestrating is van alle markten thuis. Naast bestraten doen we dan ook alle andere tuinwerkzaamheden zoals het plaatsen van tuinhekken en schuttingen, het opzetten van tuinhuisjes en het aanleggen van vijvers, beplanting en het aanleggen van grasvelden. Ook het onderhoud nemen we graag voor onze rekening.”.


Voor een vrijblijvende offerte kan men bellen naar 070- 321 10 06 of 06- 280 631 64. De website www.hoveniersbedrijfeerhart.nl laat een aantal foto’s van gedane projecten zien.


Bron: http://www.hetkrantje-online.nl/lees/37716/-vakman-in-hart-en-nieren-
Sierbestrating door Jaap Eerhart


Volgens Jaap Eerhart geven ze ''de mooiste kleuring die er is''. Ze zijn ook heerlijk koel aan je voeten in de zon, de typisch Oudhollandse klinkers en ze verkleuren niet. Ze kunnen wel wat verzakken en er kan gras tussen groeien, maar ''Nooit wegdoen,'' zegt Jaap, ''laat ze verleggen.'' Met zijn jarenlage ervaring is hij de aangewezen persoon om dat te doen.


Door: Annette Kalkman


Jaap Eerhart werkt sinds zijn 18e als stratenmaker, net als zijn opa. De laatste veertien jaar is hij eigen baas. Hij legt uit hoe zijn werk verschilt met de machinale bestrating. Eigenlijk doet hij in zijn eentje net zoveel als de verschillende werklieden die nodig zijn om zo'n machine te bedienen - en hij doet ''het echte handwerk.'' Bij handmatig werken wordt ondermeer het zand voor de volgende rij stenen al stevig aangedrukt door de knieën van de stratenmaker, de ''eerste verdichting.'' Het is redelijk zwaar werk, maar gezondheidsklachten vanwege het werk heeft Jaap nooit gehad. Dat ligt aan de werkdruk en het werken met machines, is zijn stellige opvatting.


Zijn opdrachten variëren van het aanleggen van tuinpaden, opritten en terrassen, het metselen van muurtjes en trappen tot het aanleggen van vijvers en het onderhoud van tuinen, ''dus ook het groene plaatje'', zoals Jaap dat noemt. Hij gebruikt stenen die prima geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat, zoals de oude waalstenen, rijnstenen, de ''Ijsseltjes'' en Luikse keitjes. ''Hoe zwaarder de steen, hoe mooier het werk,'' zegt Jaap. Daarnaast gaan de stenen ook veel langer dan een mensenleven mee.


Hij werkt vanuit Den Haag ook in Scheveningen, Voorburg en Wassenaar, hij onder meer de oude klinker op de parkeerplaats van de Canadese ambassade heeft ''verlegd''. Dat is alweer even geleden, maar Jaap is er zeker van dat zijn werk er nog steeds netjes bij ligt. Dat blijft namelijk wel een jaar of acht á negen van dezelfde kwaliteit.


Klinkers kunnen in verschillende patronen worden gelegd. Jaap laat enkele mogelijkheden zien, de visgraat, het elleboogverband en het karrewiel. Klinkers zijn er in verschillende kleuren en formaten en ook daar wordt gebruik van gemaakt in het ontwerp. Voordat Jaap met het werk begint, moet hij het geheel ''in één keer voor zich zien.''


Vakkundig gelegde klinkers geven sfeer, zoveel is duidelijk. ''Haal je de klinkers weg, dan haal je ook alle nostalgie weg,'' zegt Jaap. Daarbij zijn oude klinkers kostbaar. Wie nu zijn blik laat dwalen over het tuinpad of terras en vaststelt dat het tijd is voor het laten verleggen van de Oudhollandse klinkers, kan contact opnemen met Jaap Eerhart, tel. 070-3211006 of 06-28063164.


Bron: De Wassenaarse Krant, jaargang 8, editie 359, week 10, 6 maart 2012